lördag 5 juni 2010

Ghakko, Samisk Mjukkaka

Idag har det varit bakdag, Ghakko den samiska mjukkakan.

Den bakas bäst på en Muurikka men det går även bra att göra den i en torr stekpanna på spisen.

Recept:
25g Jäst
5dl ljummet vatten
50g smält smör
1dl ljus sirap
1,5tsk salt
ca 13dl vetemjöl

Blanda allting till en smidig deg, antingen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt dom jäsa under bakduk i minst 1 timme.
Baka sen ut kakorna och lägg dom i den heta Muurikkan Cirka 1-2 minuter på varje sida.

Enkelt och otroligt gott

Anders2

1 kommentar:

  1. Lisa Sundqvist5 juni 2010 kl. 11:49

    Väldigt smaskens kan jag lova! Särskilt när de är varma och smöret smälter...mums.

    SvaraRadera