I Lördags var det dags för ett riktigt långkok. Fram åkte Mormors gamla gjutjärnsgryta och en fläskkarré på drygt 2 kg.
Grisen putsades fri från hinnor och en del av fettet.
Sedan blandades en röra bestående av 0,5 dl olivolja, 0,5 dl tomatketchup, 3 färska vitlöksklyftor, chiliflakes, salt och peppar, socker, Tabasco Chipotle. Ner med det hela i gjutjärnspannan.
På med locket och in i 125 grader varm ugn i drygt 6 timmar, vände på köttet efter halva tiden.
Fördelen med Dragen gris eller Pulled Pork som det heter är att man inte behöver bry sig om temperatur på köttet utan det är klart när köttet faller isär.
Tog sedan ut köttet och drog isär köttbitarna med två gafflar så det blev strimlor. Smaka sen av om det behöver kryddas mer, själv hällde jag på stekskyn som fanns i grytan, lite extra tabasco chipotle och en halv deciliter vatten.
Detta serverades sedan i Pitabröd med sallad, en het tomatsalsa, pepperoni, charlottenlök och gräddfil.
Grisen går även att variera i oändlighet. Ät den med en god hemlagad potatissallad, som en hamburgare mellan två hamburgerbröd, stoppad i baguette med en cremefraiche röra och hackad saltgurka, som snacks till grillchipsen, eller vad du själv är sugen på.
...måste genast iväg å hitta en gjutjärnsgryta, det inser jag ju nu!
SvaraRadera/Mikaela