torsdag 3 juni 2010

Hur man förvandlar en filé till en äcklig plastbit

Den mysiga fredagsmiddagen nalkas. Dyr, fin Svensk oxfilé är inhandlad och man ser till att den är rumsvarm innan spisplattan slås på. Fram från pannskåpet tar man då en stekpanna.
95% av Svenskarna plockar fram sin Teflonpanna och kör igång med hög värme för att få till den där härliga stekytan som man vill få på sin fina filé.

Förmodligen vet inte dessa människor att teflon är en plastsort som vid hög temperatur släpper ifrån sig cancerogena ämnen, dessa ämnen åker rakt in i din fredagsmiddag som dessutom inte kommer få den fina restaurangliknande stekytan.

Teflonpannan är dessutom ömtålig så du måste ha plastverktyg för att inte repa den, och om du råkat repa ytan så släpper den ifrån sig än mer skit i din mat.
Livslängden på din teflonpanna är i bästa fall 5år sen måste du köpa en ny.

Jag tycker du skall göra som din mor, farmor och flera generationer tillbaks. Skaffa en fin gjutjärnspanna och ägna lite förarbete med att steka in den så har du en panna som räcker lika länge som dina framtänder och förmodligen även dina barn och barnbarns tid i köket.

Gjutjärn ger inte ifrån sig något giftigt ämne utan du får istället i dig järn i maten du tillagar.
Gjutjärn tål hög värme och du får således den fina stekyta som du eftersträvar. En välskött gjutjärnspanna har en obegränsad livslängd samt att den är otroligt lätt att underhålla. En rejäl instekning, rengöring i varmt vatten och smörjning lite då och då är allt som krävs.

Nästa gång du står och fingrar på det fina köttet så ta en repa förbi köksattiraljerna och köp dej en 28cm skeppshult och du har löst halva fredagsmiddagen :)

Summer lunch with spring vegetables, cherry tomato & steak

2 kommentarer:

  1. Therese rödjemark andersson3 juni 2010 kl. 10:35

    Äntligen!!! som Gert fylking skulle ha sagt!
    här sk jag då hålla koll:-);-)

    Therese

    SvaraRadera
  2. Tack Therese. Kul att jag får en återkommande läsare :)

    SvaraRadera